onsdag 4. januar 2012

Solskinnshistorie fra Risvollan bibliotek


Trondheim kommune
Fakta om Risvollan bibliotek 

Antall innbyggere: 20.000
Antall innbyggere pr. årsverk: 10.000
Antall utlån pr. innbygger: 2,5
Antall ansatte: 2


Et bydelsbibliotek i Trondheim
Risvollan bibliotek ligger sentralt plassert i en bydel med nærmere 20.000 innbyggere og er en viktig møteplass for lånere i alle aldre. Biblioteket ble etablert i 1973 og holder fremdeles til i samme lokaler i høyblokka på Risvollan.


Nymalte bokkasse
I 2011 ble bydelsbiblioteket frisket opp med nye farger og nye tilbud til stor glede for bydelens befolkning. På nyåpningsfesten kom det over 500 besøkende! Nå tilbys lesestund for førskolebarn, pc-kurs for seniorer, x-box-spill for ungdom, tilrettelagte klassebesøk for skoleelever og juleverksted for hele familien, i tillegg til vanlig bibliotekdrift med utlån og litteraturformidling. 

Nærhet
Nærhet til biblioteket er svært viktig for bydelens innbyggere. Barnehagene legger turdagene sine dit, kommer ofte på lesestundene i biblioteket og låner med seg kasser med bøker. Skoleungene kommer innom etter endt skoledag. De bruker biblioteket til å gjøre lekser, snakke om bøker, bruke internett, spille x-box og brettspill, og hygge seg med venner.
Juleverksted 2011 med musikk
av Utleira skolekorps
Småbarnsforeldre tar med seg barna sine og lar dem plukke ut bøker selv og leke seg i småbarnskroken, mens de voksne leser aviser og tidsskrifter, og låner med seg krim, lydbøker, ny- og gammel litteratur.

"Jeg hadde ikke klart meg uten biblioteket ..."
Flere eldre samles i biblioteket hver dag. De deltar på nettkurs, diskuterer nyhetssaker, drikker kaffe, samt leser bøker og aviser.  En av bibliotekets faste lånerne sa her om dagen:  ”Jeg hadde ikke klart med uten biblioteket – det gir meg en grunn til å stå opp om morgenen […] også har dere så god kaffe”. 


Samarbeid med andre i nærområdet
Sammen med Strinda husflidslag og Nardo- og tempe frivillighetssentral arrangerte biblioteket juleverksted en lørdag i november 2011. Ca 60 unger kom i løpet av de tre timene arrangementet pågikk! De laget nisser og sydde hjerter, limte julekort og flettet julekorger. Utleira skolekorps spilte julemusikk og folk koste seg med sjokolade, pepperkaker og gløgg. Ved å samarbeide med andre aktører kan biblioteket få til så mye mer, gjennom deling av kunnskap og erfaringer, og tilby opplevelser til våre lånere.

Viktig samfunnsaktør
Lesestundene i biblioteket skaper leseglede blant førskoleungene, Nettravnene bidrar til at den digitale kløften minsker, gratis utlån gir alle samme mulighetene, lett tilgjengelige og fine lokaler skaper en god møteplass. Kombinert med god service blir Risvollan bibliotek til en viktig samfunnsaktør i sitt nærområdet. Noe også besøkstallene for 3.kvartal i 2011 med en økning på 47% viser.

1 kommentar:

  1. Biblioteket er blitt kjempefint! Og så har dere så mange fine aktiviteter ;)

    SvarSlett